Det Søde Liv er flyttet til Aromaland.dk! Se produkterne her

Er E-vęske ulovligt?

oprettet d.

Er E-vęske ulovligt?

Er E-væske ulovligt? Det er et spørgsmål vi ofte får stillet - og som ofte stilles online.

Som udgangspunkt er E-væske ikke ulovligt, men der er dog alligevel en hel del nuancer. For ikke alle E-væsker er lovlige – heller ikke E-væsker der er lovlige i andre europæiske lande. Selv om det ikke er vores branche, så har vi undersøgt sagen grundigt – og vi vil her prøve at svare så godt som vi kan.

 

  • E-væske er i udgangspunktet lovligt i Danmark. De skal dog overholde kravene i ’Lov om elektroniske cigaretter m.v.’ der blev vedtaget i 2016. Det vil sige at beholderne maksimalt må indeholde 10 ml., at nikotinstyrken maksimalt må være 20 mg./ml. (2%) og - som noget nyt fra 1. april 2022 – kun må indeholde smag af mentol og tobak.

 

  • Selv om en E-væske overholder de ovenstående overordnede krav, så er der også mere de skal overholde. E-væsker skal overholde bestemte krav til hvilke indholdsstoffer der må være i E-væskerne, og dette skal dokumenteres via laboratorieprøver. E-væsker skal også notificeres, altså indmeldes til myndighederne, inden man ønsker at markedsføre produkterne. Sammen med denne notificering, skal den der ønsker at markedsføre produkterne indsende alt relevant information om E-væsken til myndighederne. De tager derfra stilling til, om E-væsken må komme på det danske marked. Under denne notificering skal der betales et anseeligt gebyr, ligesom at der årligt skal betales et anseeligt gebyr for at beholde produktet på markedet. Bemærk, at denne notificering til myndighederne kun gælder for ét europæisk land ad gangen. Dvs. at selv om et produkt f.eks. er notificeret i Tyskland, altså til de tyske myndigheder, og er blevet godkendt til markedsføring i Tyskland – så skal det samme også ske til de danske myndigheder (herunder separat betaling af det danske gebyr) for at E-væsken må sælges i Danmark.

 

  • Selv om en E-væske derfor i udgangspunktet er lovlig, gør kravene til dem dog, at der er en hel del E-væske der ikke er lovlig. I Europa er kravene vedrørende beholderstørrelse på 10 ml. og maksimalt indhold af 20 mg./ml. (2%) standardiseret gennem europæisk lovgivning. Det såkaldte ’Tobaksproduktdirektiv’. Derfor vil man typisk ikke finde E-væske på det europæiske marked der afviger fra dette. Der er dog lige det med smagene. Danmark er indtil nu det eneste land i Europa, der har stillet krav til at e-væske kun må indeholde smag af mentol og tobak. Det betyder, at en e-væske der overholder alle relevante krav, og f.eks. sælges i Tyskland, ikke nødvendigvis er lovlig i Danmark. Det kræver jo nemlig at der både er betalt registreringsafgift i Danmark, samt at E-væsken kun indeholder smage af mentol og tobak.

 

  • Opsummering: E-væske der overholder alle relevante myndighedskrav, er lovlige i Danmark. En fuld liste over lovlige produkter kan findes på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Trustpilot